Vegan advocacy και προσβασιμότητα κωφών και βαρήκοων ατόμων



Θα ήθελα να μιλήσω για ένα θέμα το οποίο ίσως κάποια άτομα έχουν ήδη προσέξει ότι απασχολεί αρκετά τη σελίδα Vegan Τρόπος Ζωής. Πρόκειται για το θέμα της προσβασιμότητας και πόσο σημαντικό είναι οι ομιλητές/τριες και οι vegan advocates για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων, να μην περιθωριοποιούμε και αποκλείουμε, άθελά μας, ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Αυτή η περιθωριοποίηση μπορεί να μην γίνεται εσκεμμένα από εμάς τους ακούοντες, αλλά δυστυχώς συμβαίνει.

Λόγω σπουδών που έκανα στο παρελθόν, ήρθα σε επαφή με κωφά και βαρήκοα άτομα και ως εκ τούτου, έχω εξοικειωθεί και ευαισθητοποιηθεί αρκετά με κάποια ζητήματα. Κάνοντας λοιπόν την αυτοκριτική μου, αναγνώρισα ότι έχω αρκετά προνόμια. Ένα από αυτά, είναι ότι έχω τη δυνατότητα να μπορώ να παρακολουθήσω με μεγάλη ευκολία ομιλίες, ενημερωτικά βίντεο, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Έτσι μπορώ να ενημερώνομαι συνεχώς και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου όσον αφορά τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων. Πολύ συχνά όταν έχουμε κάποια προνόμια, ίσως τα θεωρούμε αυτονόητα, όμως δεν είναι για όλους τους ανθρώπους εφικτό να ενημερώνονται τόσο εύκολα για όλα αυτά τα πιο εξειδικευμένα θέματα.

Ενσυναίσθηση είναι να μπαίνουμε στη θέση των άλλων και να μην κάνουμε στους άλλους ό,τι δεν θα θέλαμε να μας κάνουν. Γι' αυτό το λόγο έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατό και εφαρμόσιμο έτσι ώστε, τουλάχιστον οι ομιλίες και οι ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που δίνω, να μην αποκλείουν και να μην περιθωριοποιούν κάποιους ανθρώπους.

Από τη στιγμή που έδωσα αυτή την υπόσχεση στον εαυτό μου, όλες οι νέες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις μου είναι προσβάσιμες και σε κωφά και βαρήκοα άτομα. Ως vegan advocate, ζητάω από τον κόσμο να επαναξιολογήσει τις καταναλωτικές του επιλογές και να ενσωματώσει στο σύστημα αξιών του τη συμπεριληπτική φιλοζωία. Τον πραγματικό σεβασμό, δηλαδή προς όλα τα ζώα και την υιοθέτηση του vegan τρόπου ζωής. Φυσικά, θεώρησα ότι δεν γίνεται να αποκλείω κωφά και βαρήκοα άτομα από την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Είναι πολύ σημαντικό οι ομιλητές/τριες και οι vegan advocates να μπαίνουμε στη θέση των άλλων ατόμων και ειδικότερα, καλό είναι να μπει στις προτεραιότητές μας η προσβασιμότητα όλων. 

Εξάλλου, η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός των ανθρώπων από την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση, δεν βοηθάει τα ζώα. Αν επιδιώκουμε έναν vegan κόσμο, το μήνυμα του vegan τρόπου ζωής και των δικαιωμάτων όλων των ζώων πρέπει να φτάσει σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

Γι' αυτό το λόγο πλέον μετά από τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που δίνω, κάνω πάντα την μεταγραφή τους σε γραπτό κείμενο και αυτό είναι κάτι που πλέον θεωρώ απολύτως απαραίτητο.


Εν κατακλείδι, το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι το εξής: Αν όλοι/ες φροντίζουμε ατομικά, να κάνουμε προσβάσιμες τις δικές μας συνεντεύξεις/ομιλίες τότε θα έχουμε πάει ένα βήμα πιο μπροστά και για τα ανθρώπινα και για τα μη ανθρώπινα άτομα.


Εδώ σιγά σιγά θα μπαίνει το υλικό που είναι προσβάσιμο σε κωφά και βαρήκοα άτομα:

1) Το ηχητικό της ραδιοφωνικής συνέντευξης που έδωσα με τον Πέτρο Ευρυγένη, Vegan Advocate στην ραδιοφωνική εκπομπή «Εγώ και εσύ μαζί» στον 102fm & 9.58fm της ΕΡΤ3 με την Μαριάννα Καλαϊτζή:
Ηχητικό της συνέντευξης

Η μεταγραφή της ραδιοφωνικής συνέντευξης για να γίνει προσβάσιμη σε άτομα με πρόβλημα ακοής:
Μεταγραφή της συνέντευξης

2)
Το ηχητικό της ραδιοφωνικής συνέντευξης που έδωσα με την Αναστασία Ψειρίδου, Επίκουρο Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  στην ραδιοφωνική εκπομπή «Εγώ και εσύ μαζί» στον 102fm & 9.58fm της ΕΡΤ3 με την Μαριάννα Καλαϊτζή: 
Ηχητικό της συνέντευξης

Η μεταγραφή της ραδιοφωνικής συνέντευξης για να γίνει προσβάσιμη σε άτομα με πρόβλημα ακοής:
Μεταγραφή της συνέντευξης


3) Το ηχητικό της ραδιοφωνικής συνέντευξης για τον vegan τρόπο ζωής και το Vegan Life Festival.
Εκπομπή “Πανόραμα” στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 104,9 FM με την Κατερίνα Γιαννίκη:
Ηχητικό της συνέντευξης

Η μεταγραφή της ραδιοφωνικής συνέντευξης να γίνει προσβάσιμη σε άτομα με πρόβλημα ακοής:
Μεταγραφή της συνέντευξης



Τέλος θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπέροχη φίλη μου, Λένα. Η συνεισφορά της στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν πολύτιμη!

Το γραφικό του άρθρου επιμελήθηκε ο Τάσος Παπατόλης, γραφίστας και vegan ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων. Στη σελίδα Artank Design μπορείτε να βρείτε την εξαιρετική δουλειά του Τάσου Παπατόλη.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Δήμητρα Πανίδου, Εκπαιδευτικός και Vegan Advocate για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων

Facebook Page/Group: Vegan Τρόπος Ζωής
Facebook Page: Εταιρείες που ΔΕΝ κάνουν πειράματα σε ζώα
Facebook Group: Vegan/Cruelty Free αξιολόγηση προϊόντων αγοράς


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πιστοποίηση Leaping Bunny: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Αναλυτικός οδηγός με τις vegan, zero-waste και low-waste επιλογές για την έμμηνο ρύση.